Ekonomi Gruppavtal Öppen fiber

Ny utrustning från Telia

Nu är det dags att dela ut ny utrustning från Telia. Det är nya routrar och även en ny TV-box för dem som ska ha TV.
Utdelningen sker den 21 januari 2023 kl 10 till 14 i Församlingshemmet. Det är lokalen i korsningen mellan kyrkan och Prästgården.
Det är viktigt att alla, eller åtminstone så många som möjligt, hämtar ut utrustningen. Annars blir det mycket jobb för styrelsen med efterarbete.
Man får definitivt skicka någon vän eller släkting eller att en granne hämtar ut för flera medlemmar. Det behövs INGEN fullmakt för det, endast att den som hämtar ut åt någon annan legitimerar sig. Vi gör detta så smidigt och enkelt som möjligt.
Om man inte har någon möjlighet att själv eller via ombud hämta utrustningen den 21 januari så får vi såklart lösa det senare. Mer information kommer om när och hur man kan hämta vid senare tillfällen.
Självklart bjuder vi på kaffe och är öppna för diskussioner kring den nya tekniken och det nya avtalet.

Öppen fiber

Ni som har öppen fiber får också hämta ut routrar om ni vill. Det underlättar om man vill byta mellan de olika avtalen vi har, vilket man kan göra en gång om året.

Bredbandstelefoni

Viktigt för er som använder bredbandstelefoni:

Om man har sitt 0498-nummer via internet så kommer inte den nya routern att fungera. Är ni osäkra på om ni idag använder bredbandstelefoni så kan ni kolla det så här:

  • Om ni använder bredbandstelefoni så betalar ni bara samtalsavgifter till Telia, inga fasta kostnader.
  • Följ sladden från telefonen och kontrollera om den direkt eller via någon annan grunka sitter ihop med routern. I så fall har ni bredbandstelefoni.

Hur löser man problemet med telefonin?

  1. Det enklaste sättet är att behålla den gamla routern ett tag till. Hämta ut den nya routern ändå, men lägg den på en bra plats för framtida ändamål. De flesta behöver inte den nya snabba hastigheten så det är helt OK att ha kvar den gamla routern ett tag till.
    Observera dock att man även får den högre hastigheten via kabel på den äldre routern om man använder sig av en kabel mellan routern och datorn. Men inte via WiFi.
  2. Man kan också koppla in båda routrarna som samspelar, men då behöver man hjälp av någon som är tekniskt kunnig.

Bredbandstelefonin kommer att lösas på andra sätt så småningom, 0498 kommer att försvinna. Men vi går inte in på det just nu. Viktigast är att få ut den nya utrustningen och att få den att fungera.

TV-boxen

Man får bara en TV-box i det nya avtalet. Behöver man fler så får man betala direkt till Telia för dem. Men de gamla boxarna kommer att fortsätta fungera ett tag till. Vi har dock inga garantier så när de ger upp så ska de kasseras.
Hör av dig till stenkyrkafiber (snabel-a) gmail.com om du har frågor!

TV-koder

Aktuella TV-koder på Mitt Telia (https://www.telia.se/privat/mitt-telia/logga-in) under fliken Abonnemang. Om man inte har BankID så kan man på samma sida beställa fullmakt för någon som hjälper till. Man kan även ringa Telia för att få TV-koderna via post. Det går även bra att besöka Telias butik i Visby, om man visar upp ID-handling på personen som äger abonnemanget så kan man få inloggningsuppgifter till ”Mitt Telia” på plats, och därmed slipper man vänta på snigelposten.

Gamla utrustningen

Telia vill inte ha tillbaka den gamla utrustningen. Ni medlemmar får ta hand om den själva:

  • Fortsätt använda gamla routern och gamla TV-boxarna om ni har användning av dem
  • Ge bort dem
  • Lämna till elektronikåtervinning

Mvh styrelsen för Stenkyrkafiber